Links
realestate

Sfaturi pentru cumparare proprietati imobiliare

Pasii cumpararii unei proprietati

Datorita experientei noastre, intelegem prin ce trec cumparatorii in momentul in care parcurg toate etapele pe care le implica cumpararea unei proprietati. Acesta este unul din motivele pentru care muncim atat de mult pentru a simplifica cat mai mult acest proces si pentru a-l trasforma intr-o experienta placuta.
Prin acest articol, dorim sa iti explicam acest proces in termeni cat mai simpli, dar daca ai nelamuriri sau intrebari suplimentare, iti stam cu placere la dispozitie pentru a le clarifica.

1. Finantarea.

Primul pas este acela de a iti organiza bugetul si lichiditatile. In cazul in care nu dispui de toata suma pe care doresti sa o investesti in cumpararea unei proprietati imobiliare, poti apela la un credit bancar. Va trebui sa alegi banca cu care sa colaborezi si sa discuti cu reprezentantii acesteia despre optiunile pe care le ai la dispozitie. Suma acordata de banca va depinde de conditiile acesteia si de capacitatea ta de a returna imprumutul. Site-ul www.profimob.ro iti poate oferi informatii preliminare referitoare la credite, prin Calculatorul de credite imobiliare, care prezinta conditiile de creditare ale celor mai importante banci din Romania.
In continuare, va trebui sa decizi care este suma pe care doresti sa o platesti in avans, in cazul in care va trebui sa semnezi un antecontract.
In final, nu trebuie sa uiti si de celelalte costuri implicate de cumpararea unui bun imobiliar, cum ar fi: taxele notariale, din nou site-ul companiei iti ofera indicii referitoare la valoarea acestora, asigurarea proprietatii (obligatorie in cazul in care apelezi la un credit bancar, facultativa, insa recomandata in cazul in care cumperi cash), tarifele implicate de aplicarea pentru obtinerea unui imprumut, comisionul agentiei.

2. Gasirea proprietatii.

In primul rand, te sfatuim sa realizezi o lista cu criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca proprietatea ideala pentru tine.
Daca doresti sa achizitionezi o proprietate rezidentiala (apartament, casa, vila), sunt importante locatia acestei, numarul de camere sau suprafata, proximitatea mijloacelor de transport in comun, numarul de locuri de parcare, apropierea de parcuri, piete, scoli, spitale sau sedii de politie etc.
In cazul unui spatiu de birouri, criteriile importante ar putea fi tipul cladirii, vila sau cladire de birouri, suprafata spatiului, apropierea de mijloacele de transport in comun, facilitatile oferite de proprietarul spatiului. Pentru un spatiu comercial, suprafata si vitrina spatiului, vizibilitatea acestuia, amplasarea spatiului intr-o zona aglomerata, care genereaza trafic intens.
In final, daca te intereseaza cumpararea unei proprietati industriala, atunci criteriile pot fi amplasarea acestuia pe un drum care sa va permita sa accesul masinilor de tonaj mare, existenta rampelor de descarcare si a unui pod rulant, inaltimea halei este un alt criteriu important.
Vei descoperi in momentul in care veti incepe vizionarile, diferenta dintre caracteristicile care sunt absolut necesare si cele pe care ar fi interesant sa le aiba proprietatea.
Dupa ce ti-ai ierarhizat astfel prioritatile, contacteaza-ne si te vom ajuta sa identifici proprietatea de care ai nevoie. Iti punem la dispozitie site-ul Profimob. Acestea reprezinta un bun punct de plecare, majoritatea imobilelor prezentate afiseaza si pretul comunicat de proprietar, astfel incat va iti vei putea forma o imagine asupra a ceea ce poti gasi pe piata imobiliara si cum te pozitionezi din punct de vedere al bugetului propus pentru investitie. De asemenea, vei putea afla detalii despre caracteristicile proprietatilor, le poti vizualiza prin prisma pozelor atasate, poti studia si planurile etajelor.

3. Vizionarea. Inspectarea.

In momentul in care ati vazut o proprietate care ti se pare interesanta, nu trebuie decat sa contactezi un agent Profimob si acesta va organiza o vizionare, in urma semnarii unui contract de vizionare. Iti recomandam ca dupa fiecare vizionare sa faci o lista cu avantajele si dezavantajele fiecarei proprietati. In momentul in care una din proprietati iti place mai mult, le poti compara pe toate celelalte cu aceasta, iar in momentul in care o alta proprietate devine favorita, aceasta va deveni etalonul.
In continuare, daca esti interesat de proprietate, poti solicita agentului o intalnire cu proprietarul. Iti recomandam sa apelezi la asistenta specializata inainte de a inainta mai mult in procesul cumpararii unui bun imobiliar.

4. Oferta de pret.

In aceasta etapa, va trebui sa prezinti proprietarului o oferta de pret, pe care acesta crezi ca o va putea accepta. Este bine sa iei in calcul valorile proprietatilor similare din zona. Agentul Profimob te poate asista si in aceasta privinta, pentru ca el are acces la informatii actuale referitoare la preturile practicate in segmentul respectiv de piata. De asemenea, trebuie sa studiezi si starea in care se prezinta imobilul respectiv, daca este vorba de o proprietate de care cei putea dispune imediat, daca vor trebui realizate igienizari, imbunatatiri sau chiar investitii importante. Crucial este, evident, si bugetul tau, suma pe care esti dispus sa o investesti.
Acestea nu garanteaza, insa ca proprietarul va accepta oferta ta, si pana cand acesta nu o va face, proprietatea va ramane pe piata.

5. Cumpararea

In momentul in care ai ajuns la o intelegere cu proprietarul, este necesar sa analizezi cu atentie atat documentele legale, cat si imobilul propriu-zis. In final, va trebui sa semnezi la notariat un contract de vanzare cumparare, pentru a deveni proprietar. Lungimea si clauzele contractelor de vanzare cumparare difera de la caz la caz, agentul Profimob, impreuna cu notarul te vor indruma pentru ca tranzactia sa decurga cat mai sigur pentru tine.


Actele necesare pentru vanzarea / cumpararea proprietatilor imobiliare

Indiferent de tipul de proprietate imobiliara (proprietate rezidentiala, comerciala, industriala, spatiu de birouri, terenuri), cel mai important aspect il reprezinta studierea actelor. Acestea difera in functie de tipul bunului imobiliar, vezi:


Taxele implicate de tranzactionarea unei proprietati imobiliare

Definitivarea vanzarii - cumpararii proprietatii imobiliare se realizeaza la un Notariat Public. Vezi taxele notariale si impozitul catre stat.